Uloga igračaka u razvoju dece

Razvoj deteta se odvija pod uticajem mnogobrojnih faktora. Na koji način će dete ostvariti svoje genetske potencijale u velikoj meri zavisi od uticaja sredine.
Najveći uticaj je u prvim godinama života i uloga roditelja u ovom periodu je najznačajnija. Bitno je znati ovu činjenicu i iskoristi je maksimalno za stimulaciju razvoja deteta.
Poznato je da deca najbolje uče kroz igru, tako da se ovom temom trebamo pozabaviti i iskoristiti sve njene potencijale. Za igru su nam potrebne igračke i određeni didaktički materijali. Pored velike dostupnosti raznih igračaka teško je odabrati one najbolje i prave za dete. Roditelji su često u dilemi koja igračka je adekvatna u kom uzrastu za njihovo dete. Sigurno nepogrešivo rešenje je drvena igračka. Drvene igrače su bezbede za decu, nude bezbroj mogućnosti i mnogo kreativnih rešenja za igru. Podstiču razvoj mašte i stimulišu razvoj fine motorike. To su igračke koje deca ne prerastu, koje traju i svaki put daju novu mogućnost za igru. Deca ih lako prilagode svojim interesovanjima i mogućnostima.
Pokreti ruke su od posebnog značaja za psihofizički razvoj deteda. Manipulativne aktivnosti ruke su u direktnoj vezi sa razvojem govora jer motorne aktivnosti ruke i govornih organa imaju zajedničku neurološku osnovu. Tako da fini pokreti prstiju preko motorike govornih organa utiču na pravilan izgovor glasova deteta.
Drvene igračke deci pružaju mogućnost učenja kroz direktno manipulisanje i zaključivanje na vrlo očigledan način. Razvijaju kod dece maštu, kreativnost i slobodu izražavanja.

Mirjana Savić
Master defektolog- logoped, reedukator psihomotorike
Centar za edukaciju Moja prva reč
www.logoped-mojaprvarec.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *